marți, 13 ianuarie 2009

Zece ani de la introducerea monedei euro

de Dragos Comache
HotNews.ro
Marţi, 13 ianuarie 2009

Parlamentul European a aniversat marti, 13 ianuarie, zece ani de la introducerea monedei euro in cadrul unei sedinte solemne, se arata intr-un comunicat al PE. La acest eveniment au fost invitati sa participe si Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, Joaquín Almunia, comisar european pentru afaceri economice si monetare.

Hans-Gert Pöttering, presedintele Parlamentului European, este de parere ca introducerea monedei unice a fost o dezvoltare logica intr-o Uniune Europeana din ce in ce mai integrata, contribuind la consolidarea pietei unice si la simplificarea fluxurilor comerciale in cadrul Uniunii. "Zona euro a devenit o ancora de stabilitate, avand in vedere ponderea economiei zonei euro, in cadrul careia se desfasoara cea mai mare parte a comertului UE. Recentele evenimente au demonstrat ca zona euro detine un scut de protectie pentru a face fata mai bine socurilor economice externe decat in trecut cand statele membre dispuneau doar de moneda nationala", a declarat oficialul european.

"Crearea monedei euro nu a fost doar o decizie cu consecinte economice si financiare majore, ci a transmis un semnal foarte puternic, si anume ca Uniunea Europeana este capabila de a implementa decizii majore in vederea crearii unui viitor bazat pe prosperitate", a mai spus Pöttering.

Printre beneficiile introducerii monedei unice europene se numara stabilitatea preturilor, reducerea costurilor de credit, promovarea investitiilor si crearea de noi locuri de munca, a spus la randul sau Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene. "Moneda unica reprezinta un factor de dinamism pentru economia europeana, imbunatatind transparenta, contribuind la cresterea schimburilor comerciale si in general la integrarea economica si financiara in zona euro, dar si la nivel mondial", a continuat seful BCE.

Totodata, Trichet crede ca "euro reprezinta una dintre cele mai mari realizari ale Europei, fiind o etapa decisiva in crearea unei uniuni a popoarelor europene".

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquín Almunia, a mentionat ca actuala criza economica reprezinta o piatra de incercare pentru euro, iar efectul negativ asupra economiilor europene din zona euro ar fi fost cu mult mare fara moneda unica deoarece situatia de volatilitate si expunerea la atacuri speculative ar fi fot sporite iar rata dobanzilor ar fi crescut.

In acelasi timp, premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, presedinte al Eurogroup, a aratat ca adevaratul test de coeziune urmeaza, 2009 fiind un an extrem de dificil pentru cetateni si economiile din zona euro.


"Printre beneficiile introducerii monedei unice europene se numara stabilitatea preturilor, reducerea costurilor de credit, promovarea investitiilor si crearea de noi locuri de munca, a spus la randul sau Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene."

Ce face, neneee?
Cum ai spus? Traiesti pe alta lume? Ti-a facut cineva discursul acum 1 an si nu ti l-a mai schimbat nimeni?

"Totodata, Trichet crede ca "euro reprezinta una dintre cele mai mari realizari ale Europei, fiind o etapa decisiva in crearea unei uniuni a popoarelor europene"." Asta se numeste Euro-globalizare. Si nu este intotdeauna cea mai buna solutie.

2 comentarii:

Daniel Tache spunea...

nu stiu da cam 2 an am auzit ca vor sa scoata leul ca moneda nationala si sa bage euro este adevarat? eu nu mainteleg nimic

Ovidiu spunea...

Eu am inteles ca in 2014.
Ma mira foarte tare ca Slovacia a intrat in zona euro, de la 1 ianuarie. Cred ca sunt inconstienti. Am lucrat acolo 1 an si jumatate si stiu ca situatia lor este doar cu putin mai buna ca a noastra. Nu pot sa spun decat ca se imbata cu apa rece. Tari mai dezvoltate, precum Cehia sau Polonia, care puteau sa faca acest pas, nu l-au facut...din diverse motive.....