Sindicalistii se unesc si vor da in judecata Guvernul pentru neplata orelor suplimentare
Sindicalistii participanti la discutiile, de vineri de la Ministerul Finantelor, s-au declarat nemultumiti de rezultatul dezbaterilor pe tema actului normativ privind taierea unor sporuri si plata orelor suplimentare, ei luand in calcul actionarea in instanta a Guvernului.
Presedintele "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat la finalul discutiilor, ca Ministerul Muncii ar fi trebuit sa initieze discutiile cu partenerii sociali privind prevederile acestei ordonante, insa acest lucru nu s-a intamplat, reprezentantii Executivului "incercand sa perieze Ordonanta negociata cu ministrul de Finante si cu premierul Emil Boc". Marica a spus ca discutiile de vineri de la Ministerul Finantelor s-au oprit doar la principii, acestia opunandu-se categoric taierii sporurilor si a orelor suplimentare."Le-am cerut sa vada ce inseamna ca 1,3 milioane de functionari publici sa dea in judecata Guvernul. Le-am cerut sa faca un calcul si sa vada ce-i mai avantajos, sa faca aceste plati sau sa plateasca cheltuieli de judecata si drepturile care se cuvin, ulterior", a declarat Marica. Presedintele "Sed Lex" a mai declarat ca Guvernul "joaca foarte periculos, lipsit de profesionalism", sindicalistii fiind dezamagiti ca Executivul nu-si respecta promisiunile."Nu s-a discutat nicio clipa despre eliminarea sporurilor. Oamenii din teritoriu sunt extrem de nemultumiti. Eu nu cred ca se va ajunge la eliminarea sporurilor pentru ca nu pot calca in picioare Codul Muncii", a declarat Marica, precizand ca in cadrul discutiilor viitoare se va stabili si daca functionarii publici vor iesi in strada. Liderul a spus ca nu va negocia plata salariilor compensatorii, intrucat acest lucru inseamna sa dea oameni afara. In ceea ce priveste posibilitatea introducerii in ordonanta de urgenta a prevederilor privind neplata orelor suplimentare, Marica a declarat ca functionarii publici vor da in judecata Guvernul pentru rezolvarea acestei probleme, nefiind necesara iesirea in strada. La randul sau, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a declarat ca nu este de acord cu textul ordonantei, aceasta reprezentand din partea Guvernului dispret fata de dialogul social. Liderul sindical a mai spus ca, in viitor, vor fi luate masuri de a da in judecata Guvernul, mergand pana la a sesiza autoritatile internationale si declansarea grevei generale. Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici si reprezentant al Cartel Alfa, a declarat ca proiectul ordonantei de urgenta reprezenta o jignire adusa administratiei publice. El a spus ca a discutat cu presedintele FSLI, Aurel Cornea, acesta luand in calcul posibilitatea sa se asocieze cu SNFP pentru actiuni de protest comune. In ceea ce priveste si asocierea celorlalti functionari publici la actiunile de protest, Oprescu a declarat ca, de saptamana viitoare, va incepe procedura protestului de solidaritate.
http://stiri.rol.ro
Poate nu am inteles eu bine, dar am inteles ca plata orelor suplimentare, a salariului de merit si "celelalte" sunt specificate (clar) in contractul colectiv de munca "pe ramura". Oare nu se incalca contractul daca nu se acorda acele sume? Nu ar avea saindicatele succes deplin daca ar deschide actiune in justitie? Am senzatia ca ceea ce se numeste "Bugetul Educatiei" se bazeaza, cel putin in parte, pe sume care urmeaza sa fie retrase din actualele angajamente si intelegeri; respectiv exact ceea ce se observa acum.
Imi place Romania, este tara mea, sunt Roman, dar daca (mai) pot prinde un loc de munca in afara tarii (varsta mea nu [mai] este chiar optima) nu voi ezita sa plec, temporar sau definitiv !
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu