sâmbătă, 28 februarie 2009

Cum impaduresti cu banii UE ???


Uniunea Europeana pune la dispozitie circa 300 de milioane de euro pentru proiecte de impadurire a terenurilor agricole. Persoanele fizice si fermierii vor putea accesa fondurile comunitare imediat dupa ce Ministerul Agriculturii va finaliza ghidul de finantare.

Cei care detin un teren agricol pot opta pentru impadurirea unei suprafete din acesta cu bani europeni, atata timp cat vor respecta niste criterii de eligibilitate. Scopul acestor fonduri consta in imbunatatirea conditiilor de mediu in zona rurala. Noile paduri ar reduce, in primul rand, riscul calamitatilor generate de eroziunea solurilor si ar spori calitatea aerului.

'Daca va creste suprafata impadurita de la sate, cu siguranta vom evita dezastre naturale precum inundatiile din Suceava, de exemplu, care s-au produs anul trecut', spune directorul general adjunct din cadrul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, Gheorghe Nichiforel.

Acesta explica faptul ca, in principiu, persoanele care vor sa acceseze fondurile pentru impaduriri trebuie sa dispuna de o suprafata de teren agricol de cel putin 0,5 hectare. Proprietarii vor face in prima instanta studiul de fezabilitate al terenului, pe care o comisie de evaluare il va declara eligibil sau nu.

Suprafata minima a terenului agricol propus pentru impadurire va fi de 0,5 hectare. Proiectele de impadurire pe terenurile aflate in siturile Natura 2000 trebuie sa respecte obiectivele din planurile de management ale acestor situri si sa fie insotite de studii de impact asupra mediului.

Terenurile de la campii, prioritare

Suprafetele agricole din zona de campie vor avea prioritate in ceea ce priveste criteriile de selectie ale proiectelor care vor primi finantare. Un avantaj in plus vor avea si zonele cu suprafete mai mari, cele afectate de procesul de degradare sau cele care au o perioada de exploatare mai mare de 40 de ani.

Detinatorii de terenuri agricole pot primi sprijin financiar pentru infiintarea plantatiei si pentru executarea lucrarilor de intretinere pe o perioada de pana la cinci ani. De asemenea, ei vor primi o prima compensatorie pentru pierderea veniturilor din agricultura pentru o perioada de pana la 15 ani.

'Autoritatile publice detinatoare de teren agricol, insa, vor putea beneficia de bani europeni doar pentru infiintarea plantatiei. Asta doar in cazul in care terenul necesar impaduririi nu este concesionat de catre o persoana fizica sau juridica', spune directorul general adjunct din cadrul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, Gheorghe Nichiforel.

Pentru infiintarea unei plantatii in zona de campie, fondurile europene sunt de 1.900 de euro pe hectar, potrivit Masurii 221 din Planul National de Dezvoltare. Unui proprietar de teren din regiunile de deal ii vor reveni 1.660 de euro pe hectar, iar unuia din zona de munte doar 1.560 de euro pe hectar.

Aceste sume sunt justificate de faptul ca cea mai mare parte a padurilor Romaniei se gaseste in regiunile de munte (51%), in timp ce 37% din suprafata ocupata de padure se afla in zonele de deal si doar 10,9% se gasesc la campie.
http://www.newz.ro


1. "Proprietarii vor face in prima instanta studiul de fezabilitate al terenului"
2. "trebuie sa respecte obiectivele din planurile de management ale acestor situri si sa fie insotite de studii de impact asupra mediului."

Asa, si ultima oara cand stiam eu, studiul de fezabilitate si studiile de impact costau CEVA bani !!!
Nu sunt foarte sigur, dar candva regulile erau asa: "studiile" erau pe banii tai, iar restul venea de la UE. Si daca nu am banii pentru studii?

P.S. Unde trebuie sa se adreseze oamenii, la Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva sau UNDE? De ce articolul nu este COMPLET, adica sa indice si o adresa?

0 comentarii: