sâmbătă, 28 februarie 2009

Cateva informatii legate de VECHIMEA MARTISORULUI

1. Acest stravechi obicei al primaverii este specific poporului roman si isi are originea in credintele si practicile agrare. Sarbatoarea lui are loc in prima zi a lui martie, considerata ca prima luna a primaverii. La Roma, inceputul anului nou se sarbatorea la 1 martie, luna care purta numele zeului Marte, ocrotitor al cimpului si al turmelor, zeu care personifica renasterea naturii. La vechii traci aceleasi atribute le avea zeul Marsyas Silen, considerat inventatorul fluierului, cultul sau fiind legat de glia materna si de vegetatie. Lui ii erau consacrate sarbatorile primaverii, ale florilor si fecunditatii naturii.
In multe sapaturi arheologice din Romania s-au gasit martisoare cu o vechime mai mare de opt mii de ani. Sub forma unor mici pietre de riu vopsite in alb si rosu, ele erau insirate pe ata si se purtau la git. culoarea rosie, data de foc, singe si soare, era atribuita vietii, deci femeii. In schimb, culoarea alba, conferita de limpezimea apelor, de albul norilor era specifica intelepciunii barbatului. De altfel snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii ca o permanenta miscare a materiei. El semnifica schimbul de forte vitale care dau nastere viului, necurmatul ciclu al naturii. Culorile alb si rosu au ramas pina in zilele noastre ca simbol al sexelor, ele fiind regasite si la bradul de nunta si inmormintare.
Raspindit in toate provinciile tarii, martisorul este pomenit pentru prima data de Iordache Golescu. Folcloristul Simion Florea Marian relateaza ca in Moldova si Bucovina martisorul consta dintr-o moneda de aur sau de argint legata cu un snur alb si rosu la gitul copiilor. Era credinta ca portul martisorului face ca acestia sa aiba noroc. Fetele il purtau timp de douasprezece zile la git, dupa care-l prindeau in par si-l tineau astfel pina la sosirea berzelor sau pina ce inflorea primul pom. Dupa aceea, cu snurul legau creanga pomului, iar cu banul respectiv isi cumparau cas, pentru ca tot anul sa le fie fata frumoasa si alba.

Pornind de la traditia de mai sus, Tudor Arghezi face speculatii asupra istoricului martisorului. Reproduc in forma originala citeva pasaje din volumul Cu bastonul prin Bucuresti , recunoscute pentru pitorescul lor: ...La inceput, atunci cind va fi fost acest inceput, martisorul nu era martisor si poate ca nici nu se chema, dar fetele si nevestele, care tineau la nevinovatia obrazului inca inainte de acest inceput, au bagat de seama ca vintul de primavara le pateaza pielea si nu era niciun leac. Carturaresele de pe vremuri, dupa cae au venit carturaii, facind "farmece" si facind si de dragoste, au invatat fetele cu pistrui sa-si incinga
grumazul cu un fir de matase rasucit. Firul a fost atit de bun incit toate cucoanele din mahala si centru ieseau in martie cu firul la git. ...Vintul usure de martie, care impestrita pleoapele, nasul si barbia, se numea martisor, si ca sa fie luat raul in pripa, snurul de matase era pus la zintii de mart. Daca mai spunem ca firul era si rosu, intelegem ca el ferea si de vint dar si de deochi. Un giuvaergiu, ca sa-si vinda firele vindecatoare mai iute, avu ideea sa atirne de ele cite o marturie, care a intrat in pret. Pe cind se platea firul, bijuteria era gratuita. Regula s-a stricat cind bijuteria incepu sa fie vinduta, devenind gratuit firul de matase.

In zilele Reformei, la inceput de primavara, Bucurestii au perezentat un aspect mai fragezit. Pentru ca romanul e totdeauna intreg si solidar cu sine: timpurile de truda si piinea nu-l pot abrutiza pina la uitarea sarutarii si a podoabei - la urma urmelor el nu se lasa biruit pina in suflet si singe de ingrijorarile grotesti ale economiei de piata si de dobinda bancara.

O stea i-a rasarit pe piept, martisorul...

DAN CIOROIANU

2. Tradiţia spune că mărţişorul are rolul unui talisman. La început a fost doar un şnur de mătase, împletit din două fire - alb şi roşu - care se prindea de mâna celor dragi pentru a le aduce noroc. Mai târziu, de el a fost legat şi un bănuţ de aur sau de argint, care să aducă bogăţie. Acum, bănuţul a fost înlocuit de alte simboluri - coşarul, trifoiul sau ghiocelul.

Martişorul îşi are originea în credinţele şi practicile agrare. Primele zile ale lui martie erau pentru comunităţile agrare de pe teritoriul ţării noastre începutul anului agrar. Evenimentul se sărbătorea cu prin ritualuri magice, menite să îmblânzească natura şi să aducă un an cu recolte bogate. Luna martie purta numele ocrotitorului cîmpului şi al turmelor, zeul care personifica renaşterea naturii. Mărţişorul cunoscut şi sub denumirea de mărţiguş sau marţ, este atestat ca amuletă încă din secolul al XIX-lea şi se agaţă în dimineaţa zilei de 1 martie la gîtul sau la mâna copiilor pentru a le purta noroc tot anul.

De şnurul împletit din fire de mătase albă şi roşie se lega un bănuţ de aur sau de argint, care se purta 12 zile, după care se lega de prima creangă înflorită. Culorile alb şi roşu ale şnurului semnifică încununarea principiului masculin şi feminin care guvernează viaţa pe pământ. În zilele noastre, bănuţului de odinioară i-au luat alte simboluri - coşarul, ghiocelulori trifoiul, pe care cumpărătorii le aleg după gustul lor sau personalitatea celui căruia îi va fi dăruit. :|: Crina MANOLESCU

3.

Obiceiurile de Martisor erau ca parintii sa lege copiilor o moneda la gat sau la mana si sa ofere celor tineri margele viu colorate insirate pe un lant. Acest gest semnifica puterea si norocul, iar Martisorul se punea de regula in zorii zilei pana sa apara soarele. Traditiile romanesti spun ca 1 Martie este prima zi din an cand se celebra prin sarbatoarea "Matronalia" zeul Marte si puterea acestuia. Martisoarele se confectionau din fire albe si rosii de canepa sau lana, se legau sub forma cifrei 8 de care se atarnau monede din aur si argint. Legenda spune ca intre 1 si 9 martie, "Zilele babelor", baba Dochia toarce langa oi imbracata in noua cojoace pe care le scutura unul cate unul in fiecare zi. Obiceiul spune ca martisorul trebuie tinut 9-12 zile si sa fie atarnat intr-un pom inflorit pentru a aduce noroc si bunastare celei care l-a purtat. In zona Dobrogei, traditiile romanesti spun ca martisorul trebuie sa fie purtat pana la venirea berzelor ca mai apoi sa fie aruncat spre inaltul cerului. In zona Bihorului exista obiceiul ca fetele sa se spele cu apa de ploaie pentru a fi mai sanatoase si mai frumoase. In Banat, datina spune ca fetele nemaritate care se spala cu apa adunata de pe frunzele fragilor din padure se vor marita in anul respectiv. In Transilvania, martisorul este agatat de poarta, ferestre sau de coarnele animalelor pentru a indeparta relele si deochiul. Traditiile romanesti din satele transilvanene dau culoare vietii si confera legendei Martisorului marcarea tranzitiei dintre sfarsitul iernii, anotimpul rece si intunecat, si venirea primaverii, simbolistica a renasterii si optimismului.

Legenda si obiceiuri de Martisor

Istoria martisorului are la baza atestari documentare inca din secolul trecut. Istoria martisorului incepe cand Soarele intruchipat intr-un barbat chipes cobora pe pamant pentru a dansa hora in sate. Un dragon l-a rapit si l-a inchis intr-un beci al unui palat. Nimeni nu indraznea sa-l salveze pe Soare. Un tanar curajos a calatorit 3 anotimpuri (vara, toamna si iarna) pana a gasit castelul si s-a luptat cu dragonul multe zile pana a reusit sa-l infranga. Soarele a fost eliberat iar sangele tanarului ranit cadea pe zapada transformand-o in ghiocei, mesageri ai primaverii. Tanarul curajos a murit fericit vazand ca viata sa a servit unui scop atat de nobil: venirea primaverii. Istoria martisorului mai spune ca de atunci exista obiceiul ca oamenii sa ofere doamnelor si domnisoarelor amulete: un fir alb impletit cu unul rosu. Martisorul este un vechi obicei romanesc mostenit de la daci si romani.

Sfaturi Info-ghid:

Sarbatoriti prima zi de primavara oferind copiilor, tinerelor fete si doamnelor un mic simbol pentru a va exprima dragostea si recunostinta.

http://www.info-ghid.com

Cum impaduresti cu banii UE ???


Uniunea Europeana pune la dispozitie circa 300 de milioane de euro pentru proiecte de impadurire a terenurilor agricole. Persoanele fizice si fermierii vor putea accesa fondurile comunitare imediat dupa ce Ministerul Agriculturii va finaliza ghidul de finantare.

Cei care detin un teren agricol pot opta pentru impadurirea unei suprafete din acesta cu bani europeni, atata timp cat vor respecta niste criterii de eligibilitate. Scopul acestor fonduri consta in imbunatatirea conditiilor de mediu in zona rurala. Noile paduri ar reduce, in primul rand, riscul calamitatilor generate de eroziunea solurilor si ar spori calitatea aerului.

'Daca va creste suprafata impadurita de la sate, cu siguranta vom evita dezastre naturale precum inundatiile din Suceava, de exemplu, care s-au produs anul trecut', spune directorul general adjunct din cadrul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, Gheorghe Nichiforel.

Acesta explica faptul ca, in principiu, persoanele care vor sa acceseze fondurile pentru impaduriri trebuie sa dispuna de o suprafata de teren agricol de cel putin 0,5 hectare. Proprietarii vor face in prima instanta studiul de fezabilitate al terenului, pe care o comisie de evaluare il va declara eligibil sau nu.

Suprafata minima a terenului agricol propus pentru impadurire va fi de 0,5 hectare. Proiectele de impadurire pe terenurile aflate in siturile Natura 2000 trebuie sa respecte obiectivele din planurile de management ale acestor situri si sa fie insotite de studii de impact asupra mediului.

Terenurile de la campii, prioritare

Suprafetele agricole din zona de campie vor avea prioritate in ceea ce priveste criteriile de selectie ale proiectelor care vor primi finantare. Un avantaj in plus vor avea si zonele cu suprafete mai mari, cele afectate de procesul de degradare sau cele care au o perioada de exploatare mai mare de 40 de ani.

Detinatorii de terenuri agricole pot primi sprijin financiar pentru infiintarea plantatiei si pentru executarea lucrarilor de intretinere pe o perioada de pana la cinci ani. De asemenea, ei vor primi o prima compensatorie pentru pierderea veniturilor din agricultura pentru o perioada de pana la 15 ani.

'Autoritatile publice detinatoare de teren agricol, insa, vor putea beneficia de bani europeni doar pentru infiintarea plantatiei. Asta doar in cazul in care terenul necesar impaduririi nu este concesionat de catre o persoana fizica sau juridica', spune directorul general adjunct din cadrul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, Gheorghe Nichiforel.

Pentru infiintarea unei plantatii in zona de campie, fondurile europene sunt de 1.900 de euro pe hectar, potrivit Masurii 221 din Planul National de Dezvoltare. Unui proprietar de teren din regiunile de deal ii vor reveni 1.660 de euro pe hectar, iar unuia din zona de munte doar 1.560 de euro pe hectar.

Aceste sume sunt justificate de faptul ca cea mai mare parte a padurilor Romaniei se gaseste in regiunile de munte (51%), in timp ce 37% din suprafata ocupata de padure se afla in zonele de deal si doar 10,9% se gasesc la campie.
http://www.newz.ro


1. "Proprietarii vor face in prima instanta studiul de fezabilitate al terenului"
2. "trebuie sa respecte obiectivele din planurile de management ale acestor situri si sa fie insotite de studii de impact asupra mediului."

Asa, si ultima oara cand stiam eu, studiul de fezabilitate si studiile de impact costau CEVA bani !!!
Nu sunt foarte sigur, dar candva regulile erau asa: "studiile" erau pe banii tai, iar restul venea de la UE. Si daca nu am banii pentru studii?

P.S. Unde trebuie sa se adreseze oamenii, la Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva sau UNDE? De ce articolul nu este COMPLET, adica sa indice si o adresa?

Sindicalistii se unesc si vor da in judecata Guvernul pentru neplata orelor suplimentare


Sindicalistii participanti la discutiile, de vineri de la Ministerul Finantelor, s-au declarat nemultumiti de rezultatul dezbaterilor pe tema actului normativ privind taierea unor sporuri si plata orelor suplimentare, ei luand in calcul actionarea in instanta a Guvernului.

Presedintele "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat la finalul discutiilor, ca Ministerul Muncii ar fi trebuit sa initieze discutiile cu partenerii sociali privind prevederile acestei ordonante, insa acest lucru nu s-a intamplat, reprezentantii Executivului "incercand sa perieze Ordonanta negociata cu ministrul de Finante si cu premierul Emil Boc". Marica a spus ca discutiile de vineri de la Ministerul Finantelor s-au oprit doar la principii, acestia opunandu-se categoric taierii sporurilor si a orelor suplimentare."Le-am cerut sa vada ce inseamna ca 1,3 milioane de functionari publici sa dea in judecata Guvernul. Le-am cerut sa faca un calcul si sa vada ce-i mai avantajos, sa faca aceste plati sau sa plateasca cheltuieli de judecata si drepturile care se cuvin, ulterior", a declarat Marica. Presedintele "Sed Lex" a mai declarat ca Guvernul "joaca foarte periculos, lipsit de profesionalism", sindicalistii fiind dezamagiti ca Executivul nu-si respecta promisiunile."Nu s-a discutat nicio clipa despre eliminarea sporurilor. Oamenii din teritoriu sunt extrem de nemultumiti. Eu nu cred ca se va ajunge la eliminarea sporurilor pentru ca nu pot calca in picioare Codul Muncii", a declarat Marica, precizand ca in cadrul discutiilor viitoare se va stabili si daca functionarii publici vor iesi in strada. Liderul a spus ca nu va negocia plata salariilor compensatorii, intrucat acest lucru inseamna sa dea oameni afara. In ceea ce priveste posibilitatea introducerii in ordonanta de urgenta a prevederilor privind neplata orelor suplimentare, Marica a declarat ca functionarii publici vor da in judecata Guvernul pentru rezolvarea acestei probleme, nefiind necesara iesirea in strada. La randul sau, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a declarat ca nu este de acord cu textul ordonantei, aceasta reprezentand din partea Guvernului dispret fata de dialogul social. Liderul sindical a mai spus ca, in viitor, vor fi luate masuri de a da in judecata Guvernul, mergand pana la a sesiza autoritatile internationale si declansarea grevei generale. Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici si reprezentant al Cartel Alfa, a declarat ca proiectul ordonantei de urgenta reprezenta o jignire adusa administratiei publice. El a spus ca a discutat cu presedintele FSLI, Aurel Cornea, acesta luand in calcul posibilitatea sa se asocieze cu SNFP pentru actiuni de protest comune. In ceea ce priveste si asocierea celorlalti functionari publici la actiunile de protest, Oprescu a declarat ca, de saptamana viitoare, va incepe procedura protestului de solidaritate.

http://stiri.rol.ro


Poate nu am inteles eu bine, dar am inteles ca plata orelor suplimentare, a salariului de merit si "celelalte" sunt specificate (clar) in contractul colectiv de munca "pe ramura". Oare nu se incalca contractul daca nu se acorda acele sume? Nu ar avea saindicatele succes deplin daca ar deschide actiune in justitie? Am senzatia ca ceea ce se numeste "Bugetul Educatiei" se bazeaza, cel putin in parte, pe sume care urmeaza sa fie retrase din actualele angajamente si intelegeri; respectiv exact ceea ce se observa acum.

Imi place Romania, este tara mea, sunt Roman, dar daca (mai) pot prinde un loc de munca in afara tarii (varsta mea nu [mai] este chiar optima) nu voi ezita sa plec, temporar sau definitiv !

vineri, 27 februarie 2009

Elevii, studentii si profesorii ar putea sa nu mai primeasca bani pentru transport



Elevii, studenţii şi profesorii ar putea să nu mai primească subvenţii pentru transport, iar legea care reglementează practica profesională şi finanţarea acesteia ar putea fi abrogată, potrivit proiectului de ordonanţă obţinut de NewsIn, înregistrat la Guvern cu numărul 304 din 24 februarie 2009.

Potrivit documentului citat, Guvernul propune reducerea cheltuielilor bugetare în principal prin neacordarea salariului de merit, eliminarea primelor, a premiilor şi neplata orelor suplimentare.

Mai mult, prin două articole de lege, 21 şi 22, guvernul propune să se reducă cheltuielile şi prin renunţarea la subvenţiile pentru transport şi pentru practica elevilor şi profesorilor. Mai exact, prin cele două articole s-ar putea modifica Legea 315/2006, astfel încât profesorii de peste 35 de ani să nu mai primească câte 100 de euro pentru materiale didactice şi s-ar abroga Legea 258/2007, prin care, în prezent, se reglementează modul în care statul subvenţionează stagiile de practică obligatorii pentru elevi şi studenţi şi Legea 291/2007, care cuprinde prevederi despre decontarea transportului la elevi, studenţi, pentru naveta în mediul rural.

În proiectul de ordonanţă apar chiar modificări ale metodologiei de pregătire a elevilor, potrivit cărora în ciclul primar orele de sport să nu se mai facă cu un profesor de specialitate, ci cu învăţătorul.

În nota de fundamentare a proiectului, semnată şi parafată de ministrul Muncii, Marian Sârbu, se arată că guvernul a luat decizia formării unui colectiv de lucru compus din reprezentanţi ai ministerelor Muncii şi Finanţelor şi ai Secretariatului General al Guvernului. Semnatarii proiectului care cuprinde măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare sunt vice prim-ministrul Dan Nica, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, ministrul Muncii, Marian Sârbu, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, ministrul Internelor, Liviu Dragnea, Preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Szakal Andras Zsolt şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Miniştrii de resort vor trebuie să discute acest proiect în cadrul Comisiilor de dialog social constituite la nivelul fiecărui minister.

Sindicaliştii din învăţământ au discutat, joi, cu ministrul Educaţiei, despre salariile profesorilor şi diferitele prime şi subvenţii acordate profesorilor. Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, ministrul Ecaterina Andronescu ar fi dat asigurări că se vor plăti în continuare banii pentru materiale educative, câte 100 de euro de profesor. "Cât despre celelalte prime şi indemnizaţii, la negocierea bugetului, ministrul Emil Boc ne-a asigurat că se vor plăti şi acestea, inclusiv orele suplimentare", a precizat liderul sindical.

Sindicaliştii se arată însă nemulţumiţi de lipsa de transparenţă de care dă dovadă guvernul în luarea deciziilor. "Când am discutat despre buget, ni s-a promis una, acum aflăm că există proiecte legislative care arată altceva. Am solicitat o întrevedere de urgenţă cu premierul, care să lămurească toate neclarităţile legate de buget", a adăugat Cornea.

Sursa: ROL.ro


Ce MEGA MEGA MEGA PORCARIE !!!

joi, 26 februarie 2009

Parcarea din Iasi, de langa Starea Civila

Proprietarul Hotelului Unirea a solicitat consilierilor locali să fie amânat cu plata redevenţei pentru parcarea subterană de lângă Starea Civilă. Motivul - este blocat în instanţă şi nu a putut face ivnestiţia, aşa cum era plănuit.

Lucian Grecu a solicitat o păsuire de un an consilierilor locali. La vot însă, reprezentantţii PD-L au votat împotrivă, iar proiectul de hotărâre a fost respins. Prin urmare, Lucian Grecu trebuie să achite 40.800 de euro pe an.

Această sumă ar fi trebuit plătită deja la mijlocul anului trecut. În decembrie 2008, omul de afaceri a solicitat o păsuire până la finele anului 2010. Aceasta nu a fost aprobată astăzi.

Proiectul parcării subterane a fost demarat în 2007, dar a fost atacat în instanţă de fostul consilier local PD, Daniel Oajdea. Cum magiostraţii nu s-au pronunţat încă, investiţia este sistată.


Imi cer scuze, DAR:

Sa il ia DRACU cu parcarea lui. A stricat si va strica aspectul acelui loc din Iasi. Planul re "refacere" a zonei este o minciuna-pe langa faptul ca nu este public! Mizeria din acel fost parc este de nedescris, aproximativ 8 copaci de 50-100 de ani au fost taiati!!! In planul initial ramanea parcul, la scara mai mica (adica jumatate-halal!!!). In loc sa se implice primaria !!!! si sa faca un parc mai deosebit, au preferat sa IA MITA !!!!!! si sa vanda terenul. Dar cine i-a intrebat pe locatari daca vor dori sa inspire mirosul gazelor de esapament de la viitoarele masini? Cum se va face aerisirea de la parcarea subterana??? s-o ia naiba de parcare si de cretinii care au cerut asa ceva si de cei care au aprobat !!!