luni, 9 martie 2009

Ziua Sfintilor Mucenici - Mare sarbatoare traditionala romaneasca


Astazi, crestinii ii cinstesc pe cei 40 de sfinti mucenici, soldati in armata romana din secolul IV, care au suferit martiriul pentru credinta crestina. Tot in ziua mucenicilor, potrivit credintei populare, se incheie zilele capricioase de iarna ale babelor, lasand loc zilelor calde ale mosilor. Iar daca ieri, 8 martie, a fost ziua femeii, traditia mai spune ca 9 martie este ziua barbatului, care, conform obiceiului, inchina in cinstea celor 40 de Sfinti Mucenici 40 de pahare de vin.
Sfintii 40 Mucenici din Sevastia

Cei 40 de mucenici soldati crestini se aflau in slujba imparatului roman pagan Licinius (308-324). Traditia bisericeasca relateaza ca in primavara anului 320, in cetatea armeana Sebastia, 40 de ostasi de sub comanda lui Agricola, conducatorul ostirii romane din acea vreme, au refuzat sa se inchine si sa jertfeasca idolilor, in ciuda promisiunilor bogate. Agricola a decis astfel ca cei 40 de sfinti sa fie inchisi in temnita si batuti cu pietre. Aruncind asupra lor, pietrele se intorceau insa, nimerind slugile conducatorilor romani.

A urmat ca toti sfintii sa fie aruncati in apa rece a unui lac de linga cetate. Alaturi, imparatul a ordonat sa fie construit un bazin cu apa calda, in care sfintii puteau intra numai daca acceptau sa se inchine idolilor. Unul dintre ostasi nu a mai putut rabda frigul si a alergat la bazinul cu apa calda. La doar simpla atingere a piciorul de pragul bazinului, acesta a murit pe loc.

Se mai spune ca in toiul noptii, deasupra lacului a aparut o lumina atit de calda, incit a incalzit apa. Unul dintre strajeri, auzindu-i pe sfinti rugindu-se lui Dumnezeu, a vazut o pogorindu-se din cer, spre capetele sfintilor treizeci si noua de cununi luminoase, iar cea dea patruzecea nu avea pe cine sa incununeze. Acesta a decis sa ia luat locul ostasului care a alergat la bazinul cu apa calda iar cununa a pogorit asupra sa.

A doua zi, persecutorilor nu le-a venit sa creada cand au descoperit sfintii mucenici sunt vii. Acestia au fost ucisi de catre tirani prin sfarimarea gleznele cu ciocanul.

Datini si obiceiuri

Sarbatoarea Mucenicilor este bogata in datini si obiceiuri raspandite in toate zonele tarii. Batranii spun ca Ziua Mucenicilor este un ghid astronomic. Daca ploua in ziua praznicului, vara va fi foarte bogata. In schimb, daca primele tunete se aud cu cateva zile mai devreme, in vara acelui an recolta va fi saraca. De asemenea, in Ziua Mucenicilor nu se lucreaza la camp. Potrivit acestui obicei, doar femeile pot semana varza, usturoi si ceapa. Pentru a fi sigure ca insectele nu vor ataca aceste legume, gospodinele vor imparti farfurii cu mucenici si 40 de lumanari.

In satele din Muntenia, taranii aprind focurile in mijlocul gospodariei. Langa aceste focuri se aseaza scaune pentru sufletele mortilor, pentru a se incalzi si odihni, iar pe masa se pun colaci si cani pline cu apa, pentru a se ospata. Tot astazi, finii isi viziteaza nasii, in timp ce alte rude si prieteni aflati in vizita primesc vase cu mucenici si bauturi calde, preparate de gospodina casei. In memoria ostasilor martiri se impart tinerilor saraci colacei si figurine umane, preparate din aluat.

De aproape 14 secole, Biserica Ortodoxa aminteste martiriul celor 40 de ostasi romani ucisi, iar acest gest de sacrificiu constituie un exemplu de credinta pentru crestinii ortodocsi din intreaga lume.

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/123523/Ziua-Sfintilor-Mucenici-Mare-sarbatoare-traditionala-romaneasca.html

Adaug un comentariu interesant, facut de cineva:


Aceasta nu este o sarbatoare crestina, ci o traditie, o cutuma ortodoxa. Zilele mosilor, zilele babelor,40 de pahare, colacii sau covrigii, sau toate aluaturile facute in aceasta zi, nu au nici o LEGATURA cu credinta si mai ales cu crestinatatea.Si inca ceva, stimabili reporteri/jurnalisti, de ce faceti intentionat confuzia aceasta uriasa, intre crestin si ortodox? Crestin, inseamana, confrom dex-lui, care apartine crestinismului, iar crestinismul inseamna, conform aceleiasi surse "ansamblul religiilor la baza carora se afla credinta in persoana si invataturile lui Isus Cristos".Ori biserica ortodoxa nu este singura biserica crestina.Cred ca pe viitor, ar fi mai bine sa specificati ca este vorba de crestinii ortodocsi, si nu de toti crestinii, asa cum ati facut-o in acest articol.

Parere personala: nu stiu daca se gaseste acest obicei la multe alte popoare, clar.
Dar, daca au fost sanctificati pentru religia crestina a lor, atunci de ce sa se mentioneze ca "..
Biserica Ortodoxa aminteste martiriul.." si "...exemplu de credinta pentru crestinii ortodocsi din intreaga lume".
Atunci, ori crestin ori ortodox.
Eu sunt ortodox, dar, teoretic, semantic, cum doriti, crestin inseamna si catolic, cel putin, nu?
Sau imi scapa mie ceva si nu inteleg eu?

0 comentarii: