duminică, 11 ianuarie 2009

Guvernul britanic, tentat sa dea drumul tiparnitei de bani

Gandul | 09 Ianuarie 2009

Guvernul Marii Britanii ia in considerare, ca solutie de urgenta, sa tipareasca miliardele de lire sterline necesare unui nou plan de refinantare a bancilor. in toamna, prima etapa de nationalizare a institutiilor de credit a dus la trecerea in proprietatea statului a opt banci, cu tot cu creditele lor 'toxice' (in schimbul a 500 miliarde lire), insa nu a reusit sa impulsioneze activitatea de creditare.

Ieri, Banca Angliei (banca centrala din UK), a redus pana la 1,5% dobanda de refinantare, cel mai mic nivel din istoria de 315 ani de istorie a institutiei! Daca nici aceasta masura nu va debloca acordarea de credite catre agentii economici, urmeaza aducerea dobanzii la nivelul de 0%, ultimul mijloc de politica monetara in mainile Guvernului. Dar, potrivit unor analisti citati de agentia Bloomberg, nici macar 'dobanda zero' nu va fi suficienta pentru redresarea economiei, iar Gordon Brown pregateste un nou plan de stimulare financiara.

Planul prevede ca Banca Angliei sa purceada la si mai multe 'recapitalizari bancare' (trecerea in posesia statului a unei parti si mai mari din actiunile acestora), dar si sa cumpere alte active, precum obligatiuni guvernamentale, pe care nu are cu ce sa le achite decat prin tiparirea de noi bancnote.

Desi, miercuri, ministrul de Finante, Alistair Darling, a incercat sa infirme zvonurile ('nu ne gandim la tiparirea de bani'), el a recunoscut si ca exista discutii 'ipotetice' pe aceasta tema. Astfel, mediul de afaceri din UK, analistii economici si presa britanica estimeaza ca acest pas este inevitabil. Darling nu mai are alta varianta decat tiparirea de bani care sa fie pompati in circuitul economic, dupa ce firmele nu mai pot lua credite, tot mai multi debitori ipotecari intra in incapacitate de plata, iar lanturi de mari magazine dau faliment.

Lira puternica, devenita o amintire

In economia britanica nu mai sunt suficienti bani, iar cu lirele aflate in circulatie poti cumpara mult mai putin decat acum un an. O lira sterlina se cumpara cu numai 1,11 euro, dupa ce, luna trecuta, scazuse pana la 1,029 euro. si nici macar nu poate fi vorba de o 'egalitate perfecta', dupa ce multi britanici au constatat ca, mai ales la casele de schimb din aeroporturi (care nu au deloc cursuri de schimb favorabile clientilor), pentru 100 euro poti primi doar 95-97 lire, din pricina comisioanelor aplicate tranzactiei.

Cei mai fericiti dintre britanici trebuie doar sa-ti revizuieasca planurile de 'vacante ieftine' din pricina devalorizarii lirei, dar cei mai nefericiti sunt fortati sa vaneze ofertele cele mai ieftine pentru produse de larg consum. Prabusirea lirei si blocarea creditarii a lovit marile lanturi de magazine, care nu si-au mai putut ademeni clientii nici cu discounturi uimitoare de peste 50%. Dupa 87 ani de istorie, reteaua Woolworths a dat faliment, trimitand 27.000 angajati in somaj, iar Mark & Spencer a anuntat, miercuri, ca da afara 1.230 oameni si isi inchide peste 25 de magazine.

Nici macar reducerea de TVA, de la 17,5% la 15% - decisa de Gordon Brown, in noiembrie, si sugerata de el ca masura de sustinere a economiei la nivelul intregii UE - nu a salvat marile magazine, singurul 'succes' fiind o gaura de 12,5 miliarde lire la buget, pentru care Guvernul cauta solutii sa o acopere.

Pastrarea economiilor in banci nu mai renteaza

Departe de a le fi de folos companiilor care asteapta credite pentru finantarea productiei, reducerea succesiva a dobanzii de referinta, din septembrie incoace, a fost concomitenta cu o scadere a dobanzii oferite pentru economiile depuse. Deponentii incaseaza dobanzi tot mai mici, care au fost reduse intr-un ritm mult mai rapid decat cele percepute la credite.

Un studiu al sitelui Moneyfacts.co.uk arata ca, din 119 banci care ofera depozite, 102 au redus dobanzile oferite, majoritatea cu cel putin 1%. intre timp, reducerea dobanzilor la credite a fost facuta de numai 70 din 90 de institutii creditoare, dar si din cele care au facut reduceri, numai 19 au anuntat noi dobanzi care sa reflecte scaderile operate la dobanda de referinta a Bancii Angliei.

http://www.newz.ro/stire/77790/guvernul-britanic-tentat-sa-dea-drumul-tiparnitei-de-bani/

Nu sunt expert in economie si finante, dar se pare, pana la urma, ca exista si aceasta solutie, ca ultima solutie: cum banii nu circula sau nu sunt de ajuns (multi fiind virtuali) trebuie sa se dea drumul la tiparire de bani reali. Interesant.

2 comentarii:

hoinarnet spunea...

E interesant sa ne uitam in ograda altora unde se manifesta criza globala.Pe noi nu are cum sa ne afecteze ce se intampla,pentru simplu motiv ca toata criza economica in desfasurare este un fenomen al mileniului trei

Ovidiu spunea...

Cred ca imi scapa ceva. Cum adica "aceasta criza nu are cum sa nu ne afecteze"? Criza este aici, in fata noastra. Eu zic ca abia isi arata coltii. Cred ca pana la sfarsitul anului va fi rau de tot. feliemnte si somaj. Sa dea Cel de Sus sa ma insel, dar am mai spus, acesta pare a fi inceputul sfarsitului si, in acelasi timp, o zdruncinare serioasa a omenirii.